Vasectomie – Huisartsenpraktijk De Brink – Wezep

Kiezen voor de juiste zorg

 

Vrijdag 21 april a.s. had Aline haar laatste werkdag op de praktijk.

Zij gaat genieten van meer vrije tijd!

Wij bedanken Aline voor al haar inzet en betrokkenheid met u en ons.

APP MedGemak

  

 

Vasectomie

Sterilisatie bij de man (vasectomie) kan plaatsvinden in Praktijk De Brink.

Sterilisatie bij de man, ook wel vasectomie genoemd, wordt in huisartsenpraktijk De Brink gedaan door dokter van Egmond. Een consult ter bespreking dient altijd vooraf te gaan aan de ingreep.

Deze service is in overleg óók voor patiënten van naburige huisartsenpraktijken.

Sterilisatie van de man

Het doel van deze ingreep is dat de zaadcellen niet meer in het sperma (zaadvloeistof) komen zodat u niet meer vruchtbaar bent. De zaadballen blijven wel zaadcellen produceren, maar deze cellen worden weer opgenomen door het lichaam. Uw seksuele leven en de hoeveelheid zaadvloeistof nemen niet af na de sterilisatie. Het enige verschil is dat na de sterilisatie het sperma geen bevruchting meer kan veroorzaken.

Adviezen voor de ingreep

De ingreep moet onder steriele omstandigheden gebeuren om infectie te voorkomen. Daarom is het nodig voor de ingreep de balzak te ontharen, het eenvoudigst te realiseren met een ontharing crème van de drogist (Veet/Silk crème voor de gevoelige huid, geen schuim gebruiken, let op korte tijd van inwerken!). De ingreep wordt uitgesteld indien dit niet van te voren gebeurd is. U behoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn. Wanneer u bloed verdunnende middelen gebruikt zal deze medicatie in overleg met uw behandelende arts enige dagen tevoren gestaakt zijn. Acetosal dient 7 dagen voor de ingreep gestaakt te worden.

De ingreep

De ingreep duurt ongeveer 30 minuten. Onder plaatselijke verdoving maakt de huisarts aan beide zijden van de balzak een klein sneetje. Vervolgens verwijdert hij van beide zaadleiders een stukje van ongeveer een centimeter en bindt de losse uiteinden af.. De wondjes worden gesloten met hechtingen, die ongeveer na 1 week oplossen en dus niet verwijderd hoeven te worden. Tijdens de ingreep voelt u vaak een trekkend pijnlijk gevoel in voornamelijk de liezen, omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt.

De eerste tijd na de ingreep zijn er nog zaadcellen in het sperma aanwezig. Er bestaat dan nog kans op bevruchting! Het is daarom noodzakelijk om in elk geval voorbehoedsmiddelen te blijven gebruiken tot onderzoek heeft bevestigd dat het sperma geen zaadcellen meer bevat.

Adviezen na de ingreep

Na de ingreep adviseren wij u om ter ondersteuning een strakke onderbroek of zwembroek te dragen, die u zeker tot 24 uur na de ingreep moet aanhouden. De gaasjes op beide wondjes laat u een paar uur  zitten. Zelf autorijden na de ingreep wordt afgeraden; geadviseerd wordt voor vervoer naar huis zorg te dragen. Op de dag van de ingreep en de dag erna adviseren wij u rust te houden. Geen sport of fietsen gedurende 1 week. Neem na de ingreep zo nodig paracetamol 500mg tot maximaal 8 tabletten in 24 uur. Geen aspirine! Zorg dat de wondjes de eerste 2 dagen geheel droog blijven. Hierna mag u weer douchen. (Baden na 5 dagen). Na 7 dagen is geslachtsgemeenschap weer toegestaan mits voldoende anticonceptie! Enige blauwverkleuring en zwelling van de balzak is na de ingreep normaal. Als er echter flinke zwelling optreedt, neemt u dan contact op met de huisarts die de ingreep verrichtte.

12 weken na de ingreep wordt het sperma gecontroleerd op aanwezigheid van zaadcellen. Dit wordt gedaan in het Isala Ziekenhuis  op specifieke tijden, het telefoon nummer hiervoor is 088- 6246800. alle instructies hiervoor ontvangt u via het ziekenhuis. Het laboratorium formulier krijgt u van uw huisarts. Vooraf moeten er in deze 3 maanden 25 zaadlozingen hebben plaatsgevonden. Zijn er nog zaadcellen aanwezig dan volgen meer controles zo nodig. Totdat het advies veilig is gegeven zult u voorbehoedsmiddelen moeten blijven gebruiken! De uitslag van het sperma onderzoek dient u telefonisch op te vragen bij de huisarts die de ingreep verrichtte. Dit kan 1 week na inlevering van het spermamonster.

In geval van problemen of vragen kunt u altijd eerder contact opnemen met de huisartsenpraktijk, buiten kantooruren kan dit ook op de huisartsenpost te Zwolle.

Mogelijke complicaties of late gevolgen

Een geringe blauwkleuring van de balzak en/of basis van de penis komt vaak voor. Ook wat bloed en/of- vochtverlies uit de wondjes is niet verontrustend en gaat in de regel vanzelf snel over. Zelden treedt een nabloeding of wondinfectie op. Pijn na de ingreep treedt frequent op en gaat gepaard met een beurs gevoel in de zaadballen of pijn tijdens het lopen. Meestal duurt dit slechts enkele dagen. U moet uw behandelende arts waarschuwen indien u koorts krijgt (boven de 38.5), er een sterke zwelling van de balzak optreedt, het wondje blijft bloeden of er uitermate veel pijn is. Tevens kan na de sterilisatie een gevoel van stuwing optreden; dit kan leiden tot pijnlijke sensaties voorafgaand aan de zaadlozing, maar is zeldzaam en meestal tijdelijk.

Let op: Vasectomie geeft geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen ( zoals AIDS, gonorroe, syfilis en chlamydia). Om de kans hiertoe te verminderen is het raadzaam een condoom te gebruiken.

Statistische cijfers complicaties

  • Nabloeding / balzak bloeduitstorting 4-22%
  • Infectie 1.2-32.9%
  • Orchialgie ( pijn in de teelbal) 2-5%
  • Blijvend levende zaadcellen in het spermamonster, 0.2-5.3%
  • Recanalisatie nadat aangetoond geen zaadcellen aanwezig waren 0.03-1.2%

Kosten

Let op: een sterilisatie wordt niet altijd vergoed door uw zorgverzekeraar. Let hier dus goed op en informeer vooraf naar de actuele kosten.